۱۱ دستگاهی که برای هر آزمایشگاهی لازم است

امروزه تجهیزات آزمایشگاهی مختلفی طراحی شده اند که استفاده از برخی از آنها، در هر آزمایشگاهی ضروری است. به همین دلیل این مقاله را تدوین نموده ایم تا با ۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه آشنا شوید. البته غیر از این ۱۱ تجهیز، تجهیزات آزمایشگاهی دیگری نیز وجود دارند که کاربر باید متناسب با نوع فعالیت آزمایشگاه، آنها را تهیه کند. برای مثال: برخی از تجهیزات آزمایشگاهی مخصوص آزمایشگاه های میکروب شناسی بوده و برخی دیگر در آزمایشگاه های ایمونولوژی کاربرد دارند. در هر شرایطی استفاده از ۱۱ تجهیزی که در ادامه معرفی می کنیم، برای هر آزمایشگاهی لازم است. پس این مقاله را با دقت بیشتری مطالعه کنید تا با اساسی ترین تجهیزات آزمایشگاهی آشنا شده و کاربرد هر یک را بدانید.

۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه

لوله های‌ آزمایش  (Test Tubes)

لوله‌های آزمایش از اصلی ترین تجهیزات مورد نیاز آزمایشگاه ها هستند که حالت لوله هایی باریک و بلند را دارند که یک سر آنها باز و سر دیگرشان حالت محدب داشته و بسته است. این لوله ها در اکثر آزمایشگاه ها استفاده می شوند و کاربردهای مختلفی داشته و در اندازه، انواع و جنس های مختلف قابل ساختند.

لوله آزمایشگاهی

لوله های آزمایشگاهی انواع متعددی دارند که شامل: لوله های شیشه ای، لوله های کشت (از نوع پلاستیک شفاف)، لوله های جوش بزرگ (برای جوشاندن مایعات)، لوله های ساده (فاقد مواد ضد انعقاد، ژل و سرم و برای اسپکتومتری استفاده می شوند) و لوله های مخروطی (مخصوص عمل سانتریفیوژ)، لوله های خلاء (مخصوص خونگیری) و لوله های بدون خلاء (دارای ژل، سرم و ماده ضد انعقاد) است.

البته کنار لوله های آزمایش، باید از جا لوله ای نیز استفاده کرد تا نظم در محیط برقرار شده و از آشفتگی فضای پیرامون پیشگیری شود.

میکروسکوپ  (microscope)

از دیگر ۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه، میکروسکوپ است که از آن جهت بررسی ارگانیسم هایی که با چشم دیده نمی شوند، استفاده می شود.

میکروسکوپ

حتماً با میکروسکوپ آشنا هستید و حداقل یک بار در دوران مدرسه آن را دیده اید. اما میکروسوپ های آزمایشگاهی ساختار متفاوت تری داشته و در انواع مختلف تولید شده اند که اساسی ترین آنها میکروسکوپ نوری و الکترونی است. میکروسکوپ نوری، ذرات ریز و میکروارگانیسم ها را توسط نور و دسته ای از لنزهای بزرگنمایی بررسی می کند، اما نوع الکترونی جهت ایجاد تصویری بزرگ از پرتوی الکترونی کاربرد داشته و نسبت به نوع نوری، قدرتمندتر است.

ترمومتر (Thermometer)

اکثر افراد می دانند ترمومتر چیست و چه کاربردی دارد؛ چرا که معمولاً در منزل از آنها برای اندازه گیری دمای بدن استفاده می شود.

ترمومتر

اما ترمومتر آزمایشگاهی، مخصوص اندازه گیری دمای محلول ها و مواد جامد و مایع است. این ترمومترها می توانند از نوع ساده و یا دیجیتال باشند که از سطح دقت درجه بندی متفاوتی نیز برخوردارند و دمای مواد را در واحدهای مختلف (سانتی گراد و فارنهایت) می سنجند. ترمومتر جزو ۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه است که عدم وجود آن در آزمایشگاه ها، اختلال کاری ایجاد می کند و می توان گفت جزو دستگاه های عمومی این محیط ها به حساب می آید.

 ترازوی آزمایشگاهی

ترازوی آزمایشگاهی

امروزه در آزمایشگاه ها از نمونه های جامد و مایع زیادی استفاده می شود که برای انجام آزمایشات، قبل از بکارگیری باید وزن آنها را سنجید. به همین دلیل وجود ترازو در هر آزمایشگاه الزامی بوده و می توان گفت این دستگاه از دیگر ۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه محسوب می شود. ( ترازوی آزمایشگاهی )

سانتریفیوژ

اگر بخواهیم در بین ۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه، اصلی ترین آن را نام ببریم قطعاً خواهیم گفت سانتریفیوژ. این محصول مخصوص جداسازی اجزای مختلف یک مخلوط مایع، برحسب نقطه گریز از مرکز بوده و معمولاً برای جداسازی اجزای خون و … استفاده می شود. سانتریفیوژ ها در انواع یخچال دار و معمولی قابل ساخت هستند و اکثریت آزمایشگاه ها، نیاز به این دستگاه های کارا دارند.

 دستگاه اتوکلاو  (Autoclave)

اتوکلاو از دیگر ۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه است که از آن جهت استریل کردن تجهیزات و مواد و از بین بردن عوامل میکروبی استفاده می شود؛

اتوکلاو

به همین دلیل اتوکلاو نقش موثری در کیفیت آزمایشات دارد. استفاده از این دستگاه اتوکلاو علاوه بر آزمایشگاه ها، در تمامی مراکز پزشکی و درمانی نیز الزامی بوده و نقش موثری در رعایت بهداشت و سلامت دارد.

اسپاتول

اسپاتول

اسپاتول آزمایشگاهی ظاهری شبیه به کفگیر دارد، اما ابعاد کوچکتری داشته و مخصوص انتقال و جمع آوری طیف وسیعی از مواد جامد است. این ابزار نیز جزو ۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه بوده و در مقابل گرما و اسیدها مقاومت بالایی دارد.

سمپلر

قطعاً سمپلر جزو اساسی ترین تجهیزات آزمایشگاهی بوده که به بخشی جدایی ناپذیر در آزمایشگاه های تشخیص طبی، پزشکی قانونی، شیمی، داروسازی و … تبدیل شده است.

سمپلر

امروزه سمپلر در تمامی آزمایشگاه های پیشرفته و مدرن استفاده می شود و نقش آن در این مکان ها، حجم برداری دقیق از نمونه ها است. سمپلر را متناسب با نیاز کاربر و نوع نمونه، می توان در ابعاد و مدل های متنوع طراحی کرد.

پیپت و بورت آزمایشگاهی

هر دوی این دستگاه ها جزو تجهیزات ضروری آزمایشگاه ها محسوب می شوند و بر روی بدنه آنها از درجه بندی هایی، برای اندازه گیری و انتقال مقدار دقیق و معین مایعات استفاده شده است. این دو دستگاه عملکرد مشابهی دارند؛ با این تفاوت که بر روی بورت استوانه ای، یک شیر وجود دارد که دقت کار را برای اندازه گیری و انتقال مایعات افزایش داده است.

هودهای آزمایشگاهی

تمامی آزمایشگاه ها، باید به هود مجهز شوند و در این مورد نیاز به توجه به حوزه فعالیتی نیست. این دستگاه سطح ایمنی را افزایش داده و نقش موثری در سلامت کارکنان آزمایشگاه دارد؛ زیرا آلودگی های ناشی از مواد شیمیایی و … که منجر به آلودگی هوا و مشکلات تنفسی افراد می شوند، از طریق هود به بیرون منتقل می گردد؛ بنابراین هود نیز جزو ۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه می باشد. ( هود شیمیایی )

همزن مکانیکی

در آزمایشگاه ها از این وسیله، جهت ترکیب و همزدن مایعات و مواد مختلف استفاده می شود تا نمونه حالتی یکنواخت داشته باشد. از آنجایی که این دستگاه به یک پره مجهز شده و مواد توسط آن بصورت مکانیکی ترکیب می گردد، به آن همزن مکانیکی گفته می شود. کاربرد این همزن در آزمایشگاه ها، سرد و گرم سازی نمونه و تعامل مواد بوده و قطعاً یکی از ۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه به حساب می آید.

خلاصه متن

آزمایشگاه ها جزو شاخه های علمی بوده و جوانب زیادی را در بر دارند. هر آزمایشگاه در زمینه ای فعالیت می کند و متناسب بر نوع فعالیت، به تجهیزات تخصصی مختلفی نیاز دارد. اما برخی از تجهیزات آزمایشگاهی، حالت عمومی داشته و لازم است در تمامی آزمایشگاه ها از آنها استفاده شود.

به همین دلیل در این مقاله به بررسی ۱۱ تجهیز مورد نیاز هر آزمایشگاه اشاره کردیم که استفاده از آنها در هر آزمایشگاه، کاربردی است. همانطور که در این مقاله آورده شد، استفاده از تجهیزاتی نظیر: لوله آزمایش، میکروسکوب، ترمومتر، ترازوی آزمایشگاهی، دستگاه سانتریفیوژ، دستگاه اتوکلاو، اسپاتول، سمپلر، پیپت، بورت آزمایشگاهی، هود آزمایشگاهی و همزن مکانیکی، در آزمایشگاه ها ضروری بوده که هر کدام وظیفه خاصی بر عهده دارند.

برای ما پیام بگزارید :