هدایت سنج – خرید دستگاه هدایت سنج

اگر با صنایع آزمایشگاهی آشنا باشید، حتماً تا حالا واژه هدایت سنجی را شنیده اید و می دانید این کار به چه منظور انجام می شود. اندازه گیری هدایت نمونه ها در آزمایشگاه، از پارامترهای اصلی این صنعت به حساب می آید. هدایت الکتریکی، مستقیماً با نمک رسانای داخلی مایع در ارتباط بوده و در صورتی محلول بیشتری هدایت می شود که از میزان اسیدیته، قلیائیت و نمک رسانای بیشتری برخوردار باشد. در مواردی که به تولید آب خالص نیاز بوده و یا تعیین میزان شوری آب نمک مطرح است، از روش هدایت سنجی استفاده می شود. اما چطور می توان هدایت الکتریکی محلول و میزان رسانایی آن را اندازه گیری کرد؟ بهترین روش برای این کار، استفاده از دستگاه هدایت سنج (کنداکتیویمتر) است که در ادامه آن را از زوایای مختلف، مورد بررسی قرار خواهیم داد.
هدایت سنج چیست؟
هدایت سنج وسیله ای مناسب، جهت اندازه گیری جریان الکتریکی و میزان انتقال الکتریکی در یک محلول یا شی بوده و از آن با دو هدف کلی استفاده می شود که اولی اندازه گیری میزان هدایت الکتریکی و دومی اندازه گیری هدایت، برحسب میزان ذرات حلال در محلول ها است. از دستگاه هدایت سنج جهت آنالیز آب و آزمایشات محیطی، سلامتی بسترهای مختلف آب و پساب های تصفیه خانه نیز استفاده می شود، همچنین این دستگاه را می توان برای بررسی رسانایی محلول، در مراحل تولید بکار برد.

در حالت کلی دستگاه هدایت سنج، وسیله ای مناسب برای اندازه گیری هدایت محلول ها بوده که میزان رسانایی، به قدرت یون محلول بستگی دارد و در مدل ها و ظرفیت های مختلف قابل ساخت است. از آنجایی که این دستگاه در آزمایشگاه ها بیشترین کاربرد را دارد، به آن دستگاه هدایت سنج آزمایشگاهی نیز گفته می شود.
ویژگی های بارز هدایت سنج
- دستگاه هدایت سنجی به یک یا چندین الکترود یکسان مجهز شده که جنس آنها از پلاتینیوم بوده و دارای پوششی بسیار مقاوم هستند.
- این دستگاه دارای یک مولد بوده که وظیفه اصلی آن، ایجاد اختلاف پتانسیل بین دو الکترود به صورت پی در پی می باشد.
- توسط این دستگاه می توان بطور همزمان دمای آب، سختی آب و هدایت آب را اندازه گرفت، سپس میزان آنها بر روی نمایشگر بزرگ دستگاه نمایش داده می شود.
- دستگاه هدایت سنج، به یک باتری مجهز شده که قابل شارژ کردن است و نیز قابلیت کالیبراسیون خودکار، بواسطه محلول بافر استاندارد را دارد. از این دستگاه برای اندازه گیری غلظت یون ها در محلول های آبی نیز استفاده می شود.
- در مایعات مقداری نمک وجود دارد که میزان رسانایی نمک، تعیین کننده هدایت الکتریکی مایعات است و رسانایی نمک را می توان با هدایت سنج اندازه گرفت.
- دستگاه هدایت سنج، مجهز به پروب یا پروب هایی است که از آنها جهت اندازه گیری میدانی استفاده می شود.
- حافظه دستگاه هدایت سنج wtw، از قابلیت ذخیره تعداد زیادی داده (۵۰۰ و بیشتر) با ثبت زمان برخوردار است. بنابراین اگر برق بصورت ناگهانی قطع شد، تمامی پارامترها نگهداری و حفظ می گردند. این دستگاه از قابلیت نمایش دما و مقدار هدایت برخوردار می باشد.
- هدایت سنج ها به یک آیتم منو مجهز شده اند تا کاربر بتواند از طریق آن، تنظیمات مربوط به کالیبراسیون و … را روی دستگاه اعمال کند. توجه کنید که رنج این دستگاه، بصورت اتوماتیک تعیین می گردد.
- الکترودها را در محلولی قرار دهید که میزان رسانایی و دمای مشخصی دارد و دستگاه را مطابق با این میزان رسانایی تنظیم نمایید.
- توجه کنید که خروجی های دیجیتال و آنالوگ، نگهداری داده و نمایش آنها را راحت تر کرده اند.

کاربرد دستگاه هدایت سنج
- دستگاه هدایت سنج آب مقطر، در آزمایشگاه های محیطی، بمنظور سالم سازی آب حوضچه ها استفاده می شود، همچنین در آزمایشگاه محیط زیست و کشاورزی نیز کاربرد دارد.
- از دیگر کاربردهای این دستگاه می توان به قابلیت کنترل سیستم های آب شیرین، رشد گیاهان، پرورش ماهی و … اشاره کرد.
- این دستگاه وسیله ای مناسب برای کنترل آب مقطری است که از دستگاه های آزمایشگاهی خارج می شود.
- دستگاه هدایت سنج، تجهیزی ایده آل برای کنترل آب آکواریوم و استخرهای ماهی و … است.
- محیط های تخم گذاری ماهی ها، صنایع کاغذ سازی، صنایع آبکاری و کنترل کیفیت از دیگر مکان هایی هستند که نیاز به یک دستگاه هدایت سنج ایده آل دارند.
- در مواردی از این دستگاه ها، جهت بررسی میزان ناخالصی و مواد مغذی موجود در آب نیز استفاده می شود.
خرید دستگاه هدایت سنج
امروزه خرید و فروش دستگاه هدایت سنج، بصورت اینترنتی نیز امکانپذیر است و در وب سایت های مختلف می توان نمونه های زیادی از این دستگاه صنعتی را مشاهده کرد. همین امر انتخاب را برای خریداران سخت کرده است، بنابراین مشاوره قبل از هر خرید، انتخابی آگاهانه را به همراه خواهد داشت. ما حدالامکان سعی کردیم با آوردن اطلاعاتی جامع در مورد دستگاه هدایت سنج، شما را راهنمایی کنیم.
ویدیو آنباکس هدایت سنج
در این مطلب به عملکرد این دستگاه و کاربردهایی که دارد اشاره کردیم و نیز ویژگی ها و نکاتی را آورده ایم تا شناختی کلی از هدایت سنج ها داشته باشید. در خرید دستگاه کنداکتیویمتر یا همان هدایت سنج، حتماً از استاندارد بودن آن مطمئن شوید و نیز بهتر است دستگاهی خریداری کنید که گارانتی معتبر دارد، زیرا این ویژگی مثبت به شما کمک می کند بعد از خرید نیز از خدمات شرکت سازنده، بهره مند گردید و اگر ایرادی در دستگاه وجود داشت، بتوانید آن را تعویض کنید.
قیمت دستگاه هدایت سنج

دستگاه های هدایت سنج برحسب نوع و ظرفیتی که دارند می توانند قیمت مختلفی داشته باشند. در واقع پارامترهای زیادی روی قیمت دستگاه هدایت سنج تاثیر می گذارد، مثلاً بازه و دقت اندازه گیری، قابلیت کالیبراسیون و قابلیت اندازه گیری PH و اکسیژن و … در تعیین قیمت دخیل اند. نوع قطعات و برند بودن آنها از دیگر عواملی است که روی قیمت دستگاه تاثیر دارد. از سوی دیگر هر روز با نرخ جدید ارز روبرو هستیم و دستگاه ها باید طبق روز قیمت گذاری شوند. در نتیجه به صورت قطعی نمی توان قیمت دقیقی برای این دستگاه ها در نظر گرفت. اما شما می توانید بعد از انتخاب مدل و نوع دستگاه، با کارشناسان ما تماس بگیرید تا از قیمت دقیق آن مطلع شوید. مطلب پیشنهادی : گلاوباکس
چگونگی کارکرد دستگاه هدایت سنج
کار با دستگاه هدایت سنج (کنداکتیویمتر) ایرانی، بسیار ساده بوده و پس از آماده کردن مایع مورد نظر برای هدایت سنجی، می توان دو الکترود را داخل مایع و دو الکترود دیگر را در بخش بیرونی قرار داد. جریان الکتریکی به الکترودهای خارجی وصل شده و اندازه گیری ولتاژ، بین الکترودهای داخلی صورت می گیرد. بدین ترتیب مقاومت الکتریکی محلول سبب کاهش ولتاژ شده که با متر خوانده می شود، توجه کنید که متر این قرائت را با میلی یا میکرو زیمنس، تبدیل به سانتی متر می کند و تمامی مواد جامد محلول نمایان شده و این جامدات می توانند به راحتی از الیاف شیشه ای عبور کنند. این دستگاه عمل اندازه گیری را مطابق با قانون اهم اجرا می کند و اساس اندازه گیری در آن، فاصله و سطح الکترودها است. کالیبراسیون این دستگاه ها، توسط الکترولیت هایی با ضریب هدایتی مشخص صورت می گیرد.
توجه کنید که در هدایت الکتریکی، دما اهمیت بالایی داشته و افزایش آن، سبب افزایش ضریب هدایت الکتریکی نیز می گردد؛ به همین دلیل باید دستگاه کاربردی در دمای بالا کالیبره شده و یا از تجهیزاتی استفاده کرد که عایق حرارتی مناسبی دارند. پیشنهاد به شما : اسپکتروفتومتر
انواع دستگاه هدایت سنج
- دستگاه هدایت سنج یا کنداکتیویمتر انواع مختلفی دارد که شامل: هدایت سنج رومیزی، هدایت سنج قلمی، هدایت سنج پرتابل و دستگاه هدایت سنج بدون الکترود است. این دستگاه ها را متناسب با نوعی که دارند، می توان در محیط های مختلف استفاده کرد؛ برای مثال نوع پرتابل و قلمی، فقط مختص آزمایشگاه هانیستند و می توان آن را به بیرون از آزمایشگاه هم برد، اما هدایت سنج رومیزی را نمی توان به بیرون از آزمایشگاه برد و مخصوص اندازه گیری مقاومت الکتریکی، PH، NaCl، دما و میزان شوری آب نمک و … است. در ادامه کارایی هر کدام از هدایت سنج های فوق را به صورت مختصر و در یک بند توضیح داده ایم:
- دستگاه هدایت سنج رومیزی
این نوع هدایت سنج ها مخصوص آزمایشگاه ها هستند و از دقت عمل بالایی برخوردارند. جالب است بدانید این دستگاه ها را می توان به سیستم های کامپیوتری متصل کرد تا کاربر قادر به آنالیز راحت تر آنها گردد. هدایت سنج های رومیزی، مناسب ترین گزینه جهت تحقیقات آزمایشگاهی و انجام آزمایشات حساس هستند.
دستگاه هدایت سنج پرتابل

همانطور که از اسم این هدایت سنج ها مشخص است، قابل حمل هستند و به راحتی می توان آنها را از مکانی به مکان دیگر منتقل کرد. هدایت سنج پرتابل برای کارهای تحقیقاتی مناسب تر است و نیز از آن بمنظور بازرسی های میدانی نیز استفاده می شود. هدایت سنج های فوق، معمولاً به یک یا چند سنسور مجهز شده اند و غیر از هدایت الکتریکی، کاربردهای دیگری هم دارند.

- هدایت سنج قلمی
هدایت سنج های قلمی، ابعاد بسیار کوچکی دارند و می توان از آنها بصورت جیبی استفاده کرد. این دستگاه ها در عین کوچک بودن، دقت قابل قبولی در اندازه گیری دارند. در ساخت این دستگاه ها می توان از سنسورهای ثابت و یا متغیر استفاده کرد و نیز این تجهیزات به کالیبراسیون اتوماتیک و چند نقطه ای و حافظه نگهدارنده اطلاعات، مجهز شده اند.

- دستگاه هدایت سنج بدون الکترود
نوعی دیگر از هدایت سنج ها، حالت بدون الکترود دارند که سبب القای جریان متناوب در محلول می شود.
نکات لازم در ایمنی و نگهداری دستگاه هدایت سنج
- بطور منظم دستگاه هدایت سنج را با دستمالی آغشته به ایزوپروپیل یا دستمال مرطوب تمیز کنید.
- حدالامکان چند دقیقه بعد از روشن کردن دستگاه، از آن استفاده کنید.
- اتصالات الکتریکی پروب ها به هدایت سنج را بصورت منظم چک کنید.
- از تمیز کردن الکترودها با الکل، دستمال زبر و مواد زیان آور دیگر خودداری کنید.
- بهتر است از آب دیونیز برای تمیز نمودن الکترودها استفاده کنید.
- محصول پیشنهادی : پی اچ متر
بررسی عواملی که بر هدایت الکتریکی تاثیر می گذارند:
- دما رابطه مستقیمی با هدایت الکتریکی دارد، بگونه ای که اگر حرارت یک درجه افزایش یابد، هدایت الکتریکی ۲ درجه بالا می رود. معمولاً اندازه گیری هدایت آب در حالت استاندارد، ۲۵ درجه سانتی گراد است، به همین دلیل کنداکتیویمترها از قابلیت جبران خودکار دما برخوردارند.
- گازهایی مثل NH3 و CO2 که در آب محلول هستند، سبب افزایش هدایت می گردند.
- یون های -OH و +H از دیگر مواردی هستند که سبب افزایش هدایت می شوند. جهت اندازه گیری هدایت، محلول باید حالت خنثی داشته باشد، بنابراین نمونه را باید در حضور آمونیاک با اسید گالیک خنثی کرد تا اندازه گیری هدایت صورت گیرد.

یک هدایت سنج ایده آل باید چه مشخصه هایی داشته باشد؟
- دقت اندازه گیری
- بازه اندازه گیری
- داشتن سنسور دمایی و ATC که جبران ساز اتوماتیک دمایی است.
- قابلیت کالیبره سازی خودکار
- قابلیت اندازه گیری ph
- امکان اندازه گيري اكسيژن تا ۲۰ ppm
- مجهز به مدهای هدایت TDS دما و شوری
- قابلیت ثبت و ذخیره اطلاعات در حافظه
برای ما پیام بگزارید :